Tuesday, July 19, 2011

Si Harapan VS Si Tekanan

Assalamualaikum...

al-kisah di suatu hari. Di harap panas sampai ke petang, gerimis pula di tengah hari.


Si HARAPAN sudah mengalami transformasi tanpa dipaksa menjadi Si TEKANAN!


Macam mana boleh bertukar ni? Bila joint transformers ni??


Eh, bukan joint transformers laa. Ni semua jadi bila Si MARAH masuk campurlah. Tu yang macam transformers tu.

Siapa Si MARAH pulak ni??? Adik beradik  Si SABAR ke??


Eh, taklah. Dia bukan adik beradik Si SABAR. Kalau adik-beradik dah tentulah dia sama hensem dengan Si SABAR. Ni tak hensem pun. Dialah yang mengkacau-bilaukan Si HARAPAN. Bengang aku beb.


Dah tu, macam mana pulak dengan Si TEKANAN???


Hmm.. tu yang berat nak cerita ni. You know what. Si TEKANAN dah buat Si HARAPAN hilang. Bila Si HARAPAN hilang, Si KEKECEWAAN nak datanglah pulak... Tapi nasib baik aku sempat suruh Si KEKECEWAAN tu balik semula rumah dia. Bukan tu je. Si TEKANAN jugak dah buat Si HARAPAN macam dah takda guna dah. Apa yang dia buat selama ni dah rasa sia-sia, buang masa semata. Hmm..


Eh, kenapa kaw cakap macam tu? Macamlah Si TEKANAN ni jahat macam megatron pulak.


Takdalah jahat. Aku rasa Si MARAH lagi jahat apa. Dialah yang buat Si TEKANAN datang. Hmm..


Tapi kan beb, aku rasa Si TEKANAN tu kan, ujian dari DIA lah. Kaw perasan tak?


Hmm.. Perasan. Dah lama aku perasan. Bukan dia je ujian, Si MARAH pun DIA yang utus sebagai ujian. Cuma aku rasa kecewa sikitlah bila aku tiba-tiba tergoda jugak dengan Si MARAH. Rasa berdosa dah aku rasa ni sebab tergoda dengan dia. Ikut je apa dia kata. Sedih aku beb sebab dia mesti tengah buat party liar sekarang ni.Hmm.. Dah lah tak hensem, tetiba aku ikut dia pulak. Haish! Entah kenapa aku boleh lupa Si SABAR tu. Dulu susah kot aku nak dapatkan dia. Kena buat ayat2 manis nak pujuk beb.


Kau tau kan apa yang kena buat?


Tau. Aku kena pujuk Si SABAR balik ni. Aku kena jugak cari dia. Dia dah merajuk dengan aku sebab aku tergoda dengan Si MARAH. Dia je boleh tolong aku singkirkan Si MARAH ni. Sebelum ni elok je aku date dengan Si SABAR. Apa-apa datang pun, aku boleh cool je. Tetiba je Si MARAH ni. Kalau ada afundi singkir, confirm dia senang2 je kena singkir beb. hmm..


Baik kaw cepat cari beb. Aku risau Si MARAH goda kaw lagi. Lepas ni aku taknak lah tengok muka kaw kelat macam ni. Nanti Si SABAR tu taknak datang kat kaw.


Ye, aku tau. Aku sayang dia beb. Lagi hensem kot dari Si MARAH tu. ~eheh,.. okaylah. Aku nak carilah ni. Aku pergi dulu eh. Thanks eh beb. SABAR SAYANG...! ~jerit kekuat!!

wooo... 

19 comments:

dreamygirl said...

huhu..macam cite novel pulak..tapi ak xbape paham..he2..tapi mesej ak dapatla jugak..sabar -)

Piasara said...

"assalam sar...ni si gembira dah datang ni,baru melepaskan si kecewa dan si marah jauh2 di belakang..hehe sar,rasa seronok jer bc entri kamu ni hilang stress sbb ada warna2 pelangi..macamana buat tu..akk takleh buat warna2 macam tu..dia kuar hitam jer.."

s a r said...

*cek dreamygirl>

ahaha. sikit lagi boleh buat cerita novel la. ahaha.

aku rasa kaw faham kot kan. thanks beb sebab sudi juga ke mari. :D

s a r said...

*kakpiasara

waalaikumussalam kak :D
~eheh. baguslah si gembira ada. boleh tolong pujuk si sabar selalu. huu..

hm, saya pun sebenarnya dah lama tinggalkan dorang kat belakang. lately ni je ntah kuasa apa ntah yang dorang guna datang goda lagi. Sedih je bila dah tergoda. ~uhuu.

thanks akak. ~eheh.
akak, saya rasa suma blog boleh je akak. sebelum publish, edit je kat word2 yang akak nak color2 tu :D

thanks for comment also. :)

Mutiara Bernilai said...

tq dear..

masing2 warna punya elemen..,silap pilih elemen, silap la kehidupan kita,,

delarocha said...

sabar itu sangat manissss :-)

She's Gee said...

ini kes hilang sabar ni.. awat jadi gitu cekkk.. harapan dah tinggal impian je ke? aiceh... pe pon, kite layan transformer dulu... hehe ^^

byakkan berzikir dan berdoa, moga si sabar tu lembut hatinya nak kembali semula pada awak... hehe.. ^^

s a r said...

*miss pearl

most welcome :)
u r right ~ehee. thanks for comment :)


*encek delarocha

yup. sangat manis andai kita berjaya milikinya. dan sangat menyedihkan bila kita hilangnya. ~uhuu

s a r said...

*miss gee :)

~ahah.

tu la tu. kesewelan datang melanda sebentar ahah :P. bila dah gagal control, kecewa teramat sendiri. dah lock kuat pun, terlepas jugak. serius sedih lepas tu. ~uhu

yup, itulah pengubat terbaik sekarang ni. apa pun, kembali semula kepadanya kan.

thanks gee :)

nobody said...

Salam adik manis :)

owh takutnye saye bace :(
jarang tengok cik sar date dengan SI MARAH ... ehehhee~

muga cepat dapat date dengan SI SABAR :)

dear baby, you sangat kuat
dan akan lebih kuat kalau bisa atasi SI MARAH ketika ini ^^

chaiyuk ! go go baby :)

mish you lah,busy lately...
exam lagi 2 bulan, cuak
doakan kite yep :)

iyan shazlind said...

salam sar,

lind jugak tengah cari si sabar, asal cari si sabar, si marah plak yg muncul.. jemu tau tgk si marah tu...rasa nak fire je

s a r said...

*cek nobody but u! :D

waalaikumussalam

~ahaha. memang jarang sebab biasanya under control semalam je gagal dengan godaan si marah. sedih gila la sebab tergoda jugak dengan dia akhirnya. kesian si sabar sayangku. merajuk sudaa. ~uhu.

tapi, alhamdulillah. tidak pada hari ini dan inshaAllah akan berusaha lagi berterusan begini. inshaAllah. saya kuat! :P

~eheh. malu saya. uhuu =_=
thanks cek nob. berusaha gigih ni buat yang sewajarnya. :)

ya. miss u too. busy sangat kamu ya. semoga kamu dapat buat yang terbaik nanti. InshaAllah. all the best ya. study elok2. jangan naughty2 :P

s a r said...

*cek iyan :D

~ahah. fire je. susahkan orang je kan.. uhuu.. habis merajuk si sabar. susah nak pujuk.

jomlah sama2 kita fire. ~macam main hide and seek pulak dah ni. :D

selamat mencari juga kamu cek lind :D
ganbatte!

Kakzakie said...

Si Marah kan ke jahat sampai terpaksa si Tekanan datang. Nasib baik ada si Sabar.

Jadilah kita si sabar selalu sar, tapi jangan sampai kena injak sudah!!

Mohd Yusuf said...

si sabar nie laki ke pompuan? kalau laki, saya nak cari cik sabar....hahahha

Bagus cerita mcm nie... TQ 4 sharing...

s a r said...

*kakzakie

sangat kak!
tu la tu, ada si sabar. dia je boleh kalahkan si marah.

yup kak. itu yang terbaik. tapi, nak dapatkan yang terbaik tu yang payah. inshaAllah. setiap manusia ada tahap kesabarannya kan. thanks kak :)

s a r said...

*encek mohd yusuf :)

~ahah, yang si sabar saya ni, mestilah ENCEK SABAR. hensem tuu.. kamu boleh lah pergi cari CIK SABAR pulak. ~ahah

most welcome n thanks sudi ke mari :D

fuad ansari said...

ramai orang kata ENCIK SABAR tu hensem.. (",)

s a r said...

~eheh.

ENCIK SABAR mana yang hensem tu?
~eheh

ENCEK SABAR saya ni memang hensem :P