Monday, July 18, 2011

Bagi 1, dapat 2 :)

Assalamualaikum :)

Daripada Salman bin Amir r.a., Rasulullah saw bersabda:


Hadis Riwayat At-Tarmidzi



Hmm..dekat2 bulan puasa ni, mulalah mana2 tempat pun akan buat kenduri tahlil dsb nya kan. Tak tinggal juga untuk beri sumbangan ke pihak2 tertentu. Bagus dah tu. Semoga rezeki yang dimiliki tak putus2 Allah beri dan lebih diberkati.

Yang tak bagusnya kat sini, bila mengagung2kan jumlah sumbangan. Adoi! Apa pun tak boleh! ~Eh, salah. Apa pun tak dapat! kalau dah dok sibuk canang2 sumbangan yang diberi kan...kan..? Hmm, jangan pula kalau ditegur, di mulut menjawab "takpa, Allah tahu hati aku". Erk? Whatever! Kau dah besar. Fikirlah sendiri.

~maaf. Tak tuju pada sesiapa. Semoga kita lebih diberkati. InshaAllah. :)






***yang pasti. amalan sedekah adalah amat digalakkan. 
Harta untuk dunia dikongsi bersama, bukan gilakan harta dunia melebihi segala-galanya. :D

SubhanaAllah~ jangan dibiarku terus hanyut kerana mengejar harta dunia. Astaghfirullahal'azim...

4 comments:

Kakzakie said...

Kena bagi-bagikan mana yg perlu dik... Ada yg kita miliki Allah beri bukan 100% hak kita semuanya.....

s a r said...

betul tu kak. semua pinjaman semata. :)

fuad ansari said...

alahai.. terasa pulak diri ni.. baru je berjumpa dengan orang yg meminta sedekah..

tapi kadang2 saya lebih suka bersedekah kepada orang yg sy ingin bersedekah dan bukannya kepada orang yg datang meminta2 kepada sy.. ada baiknya meminta kepada Allah dan berusaha dengan sepatutnya.. hurm..

s a r said...

:D

tak perlu terasa encek fuad. i think is better than kita bagi sedekah pada orang yang kita tak kenal kan. :)

betullah tu encek fuad. saya pun macam tu jugak. kita akan bagi pada orang yang kita rasa nak bagi. tapi tidak kepada yang meminta-minta kan.

macam kat entry encek, saya rasa if kita selalu amalkan macam tu, memang tak nafikan kita dapat pahala. tapi, bila fikir sudut lain kan, ianya takkan datang kebaikan pun pada anak2 kecil macam tu. mungkin dia kerja untuk orang lain. benda2 ni macam lagi galakkan dorang minta sedekah. tak ke mana pun.

tapi tak nafikan. memang kesian dorang ni. hmm..

setuju dengan kata encek. lebih baik kita meminta padaNya dan berusaha yang termampu. :)

thanks for comment encek :)