Friday, October 14, 2011

Bajet dua hari :D

Assalamualaikum :)

masih lagi di dalam mood jom kahwin2! ~sedikit kesewelan melanda ~ahah. kali ini tentang BAJET DUA HARI. Biasalah nak kahwin, selagi belanja tak keluar 10K, mana nak puas hati kan. Mana ada orang kahwin sekarang hantaran nak 5k je kan. paling sikit 10k. Lagi dasyat ada yang nilai hantaran guna kedudukan seseorang tu. ~sukahati kaw lah labu.. :D


perkara
Lelaki (RM)
Perempuan (RM)
Hantaran
·         Jam
·         Kasut
·         Bla..bla..

600
500
5000+

600
500
5000+
Majlis
·         Makanan
·         Khemah
·         Kek
·         Pelamin
·         Cameramen
·         Mekap
·         Bla..bla..

+++
1000+
500
2000+
500

Ribu+++

+++
1000+
700
3000+
500

Ribu+++
Bla…bla…
+++
+++
Total
Riburiburibu
riburiburibu


*one of the bajet yang terlepas kat aku. Ni mana yang aku sempat perasan ler. Harga kat situ pun tak semua betul. ada lagi yang aku rasa tak munasabah. Ini majlis kecik la kot.~eheh.

Ayat pertama yang keluar masa tengok bajet ni. "Mak oi! camgini ha bajet kaw. Takut aku tengok." Sekarang ni pulak harga barang pulak makin nak naik. Hmm, ni untuk waktu sekarang. Ni untuk majlis kecik je ni. Belum yang guna dewan PWTC tu ha. Lainlah bajetnya pulak kan. Semua main ribu2 riban ajalah.

Erm, yang aku tak berapa nak berkenan, bila ada barang2 yang dibeli harga langsung tak munasabah. RM 300K letak kat kaki ok!Ok fine! mesti akan ada orang kata " kawen sekali seumur hidup!". ~sangat kelakar. Kahwin memang kalau boleh sekali seumur hidup. Masalahnya bajet melampau untuk dua hari dirasakan kurang berbaloi dibandingkan dengan kehidupan selepas majlis yang lebih berhari-hari. :D. Fikirlah sendiri di mana kelogikannya majlis gah. Oh, maaf. Mungkin aku terlupa, pasti ada pula yang menjawab "duit boleh dicari. rezeki ada di mana2." Ops! Terpulang pada individu macam mana nak buatkan. ~aku pandai cakap je. :D

~alololo... gebu dehh...

Tapi sekarang orang memang lebih suka buat 'kebajikan' dalam majlis dorang kan. Gah majlis yang menjamin suatu hubungan itu ke? (aku tak kata majlis kecil menjamin kebahagiaan). Kerberkatan yang paling pentingkan. :). Topik ni dari segi perbelanjaan yang dikeluarkan je. Makin gah majlis, risau hati jadi tak tenteram pulak? Riak main tarik talilah gamaknya. Risau ok! Bukan tu je, lepas je majlis, termenung jauh pulak sebab bajet dah banyak keluar. ~eheh :)

Maaf! aku memang pandai cakap aja sebab aku belum lagi rancang nak melibatkan diri dalam fasa baru ni. hee. Almaklumlah, belum masa nak mengeluarkan bajet untuk majlis macam gini ha. Tiba giliran, tahulah. ~eheh...

Terpulang kepada individu kan. Dah duit tu banyak sangat kan, apa ada hal. setakat 50K habis untuk majlis dua hari. :D. Rasional penting dalam buat bajet ni kan. Akal diberi Allah untuk berfikir kan. :)

~jumpa lagi coret coret jom kahwin! inshaAllah. :D

19 comments:

ghost writer said...

nih lar apa yang orang cakap; 'ada duit semua jadi maaa'

s a r said...

betul betul betul.
ada juga sampai mempertuhankan duit.
haish!

Kakzakie said...

Nak buat majlis kena kira dulu duit ada berapa banyak dik. Kalau ikut rasa binasa, ikut hati mati, ikut sedap bengkrap. So duit mesti kukuh dan iman pun kena diperkukuh sama baru seiring...pandai je kakak cakap ye:)

Asakura said...

kalau kwin skali, bajet mmg besar...kalau nk kawin byk kali, kena la jimat skit...hahahhaa

ikut bajet tu, pelamin tak pyh buat, jam dgn kasut tak pyh beli...habis cerita....hahhhaa

Mohamadazhan.com said...

nak kena simpan duit dulu ni...hehe

fuad ansari said...

ini macam banyak punya bajet, bonus setengah bulan gaji pembentangan bajet 2012 pun boleh dipandang sepi..

kawin masa belajar jugak yg jimat kot... (at least orang ramai faham kalau majlis kecil2an je pun... )

nobody said...

Salam dear sayang :)

hari ni intai jap blog
sekali tengok
budget 2 hari?

erm pasal ape tu?

eh? adik manis dah nak kahwin ke?

excited excited !!!

:p

hihihi ;)

owh rupenye perbincangan pasal budget...

saye pun tak pernah terfikir

tapi jadual tu macam best je, cume angka2nye kene ubah ikut kemampuan lah...

nanti time dah sampai, nak pinjam eh jadual tu :)

***
tak sabar jugak nak tunggu next post pasal Jom kahwin :) -bley belajar bnyk


hehe, k dear

tk cr :D

CikGu Ma said...

nanti akk buat majlis akad nikah jerr...jadi tak leh jemput awak la..sebab makan utk 15orang jerr...hik3...gurau jerr disamping pasang angan2..^^,

delarocha said...

fuh..org mcm saya berapa tahun agaknya diperlukan untuk kumpul duit sebanyak itu? dan kemudiannya dihabiskan dalam masa 2 hari? huhuhu

s a r said...

#kakzakie

ikut sedap bankrupt sedap dengar kak. ~eheh.

betul la tu kak. kahwen bukan main pondok2. hari ni buat pondok esok, kene tiup angin dah roboh. berapa kali pulak nak buat pondok kan. thanks akak. :)


#encik askura

kahwen banyak kali tu sedia duit nikah je ler. sebab duit dah hbis buat yg pertama. ~eheh. ~amboi bunyik macam ada hati pulak nak lebih dari satu. :P

pelamain, memang sangat tak payah kot. bukan syarat sah wajib nikah pun kan. eheh.

s a r said...

#encik mohamadazhan

~haruslah. eheh. orang kata kalau takda duit jangan nak suka suki pinang anak dara orang. ~eheh. :D


#encik fuad

yalah encik fuad. mana nak cukup ni. yang kerja private sector lainlah. tapi bila tengok pada orang yang nak buat majlis, tak terurus nampaknya. eheh.

erm, tu one of the kebaikan jugaklah kahwen masa study. macam2 jimat :D

s a r said...

waalaikumussalam dear. :D

thanks sebab kamu sudi ke mari dalam kesibukan kamu. :)

~eheh, boleh2. tapi sebenarnyakan ni bukan bajet dah. ni dah macam laporan kewangan. duit dah banyak keluar. just 2 3 barang je tak setle lagi. tapi kalau kamu nanti, make sure buat budget dulu. hee.

inshaAllah. hee. thanks yep. gudluck kamu. :)

s a r said...

#cikgu ma

amboi! memang baru betul bajet tu ha. 15 orang je. eheh.

tapi betul gak tu kak. boleh je. mana yang wajib lebih berkat kan. saya pun pernah je menyuarakan macam tu pada my mom. tapi mymom senyap je. eheh. tak setuju ke apa ke, tak tau ler tu. :D


#encik delarocha

~hee. inshaAllah. ada rezeki encik. :)
tapi tu semua kan bukan yang wajibkan. kekadang yang benda bukan wajib sebenarnya memudaratkan kita sendiri. benda tak wajib yang menambah beban yang ada. hmm, terpulang. ada rezeki lebih, boleh je buat. kalau rasa benda semua tu tak penting, buat ikut kemampuan ajalah kan encik. buat majlis bukan untuk menunjuk-nunjuk kan. :)

Wan said...

Salam cik sar :)

ehem..ehem..cik sar nak kawen ye..

tapi best la entry ni..setuju sgt :)

wat majlis walimah tu ikut kemampuan la..jgn sampai membazir kan cik sar kan :)

Norsha said...

kalau ckp bab bajet kawen ni, mmg ada yg pening, sebab itulh ada yg cakap nikah tu mahal, zina tu murah....ish, nauzubillah..!

Pia said...

Assalamua'alaikum sar..sory lama tk lewat di sini,~alamak..ingatkan kaw yg nk kawin....akak selalu pesan kt ank2 'korang ngaji ler pandai2 keja elok2 kumpul duit..nnti bila nak kawin mak tk mampu nk buat besar2'..skrg ni nak buat kenduri kecik pun nk beli brg tuk buat jamuan tu dah 5-6 ratus,itu baru 4-5 puluh jemputan..mak aiii....duit,duit..segala2 nya duit.."

s a r said...

#encik wan

waalaikumussalam encik wan.

thanks sudi ke mari dalam kebusyan kamu. :)

hee. lambat lagi la. saja2 as reminder. eheh. peringatan jugak untuk diri ini if nak langkah alam tu. uhuu.

sangat betul encik wan :D

s a r said...

#cik norsha

uhuu. takut aja dengar tu kak. hm, semoga kita dijauhi. takkan pula nak kawen free. nauzubillah...

s a r said...

#kakpia

waalaikumussalam kak. :)
~eheh. ala.. lambat lagi la gamaknya. agaknya time saya dah buat kenduri soa selamat aja nampaknya, eheh. harga barang makin naik. bukan makin turun. uhu

abah saya selalu pesan macam tu kak. kalau tak camna nak bagi makan keluarga esok2. uhu.