Monday, November 21, 2011

Iklan takda P?

Assalamualaikum.. :)

My lil'bro suka bertanya soalan yang sengaja memaksa otakku bekerja lebih walaupun sebenarnya soalannya sengaja ingin mengusik dan yang pasti dia sudah memiliki jawapannya sendiri.

"Cuba teka iklan apa yang takda perempuan?"

Aku katakan jawapan:

Iklan Imam Muda. ~iklan bukan selalu ada sebab iklan promote semata. tu pun masa prog tu ada. sekarang dah ustazah dah. :)

maka, kajian ku lakukan dengan duduk di hadapan tv selama satu jam. dan hasilnya.

Iklan panadol active fast- libatkan kaum adam yang bermain futsal tapi stil nampak aurat.
Iklan Samsung galaxy tab -yang hanya menampakkan tangan je.
Iklan shower krim kot for men. -takda perempuan tapi stil aurat lelaki mandi. 

Tu ajalah yang berjaya. Selebihnya penuh dengan perempuan dan pasti aurat sekaliannya. Mungkin kerana aku telah menggunakan channel yang memang sentiasa dihiasi dengan hiburan, maka banyak aurat yang ku lihat dari yang tidak. ~salah bahan kajian aku ni. :D

Mana ada orang nak lihat keburukan melainkan kecantikan semata. Keindahan yang sering bermain di ruang mata dan bukan kejelikkan. Namun, sayang. kecantikan banyak menipu kita hari ini. Macam lirik lagu inteam tu.. "wanita hiasan dunia...". Yang jadi hiasanlah yang cantik ya tak? Hmm... semoga sentiasa dalam keredhaanNya. Sekian...




~adalah suka satu ayat yang aku dengar dari seorang ustazah. terbaik untuk dipraktikkan agar kita sentiasa menjaga lidah kita : 

Adalah pun tidak boleh memuji, jangan pula kita mengeji.



14 comments:

Kakzakie said...

Sebab iutlah sar mengapa dinyatakan ramai yg menjadi ahli neraka adalah wanita. Na'uzubillah Himinzalik... kita kena kuatkan keimanan kita..

syuhadaadros said...

iklan kat tivi alhijrah. biasanya dia keluarkan terjemahan ayat alQuran dan hadith.

kalau iklan promo rancangan dia, standard lah, mesti ade jugak pempuan, tapi semua bertudung litup. :)

Asakura said...

bagus kata ustazah kat bawah entri tu... hehehe

Kecantikan dlm iklan hanya ilusi, yang realiti adalah bila menutup aurat. Itulah kecantikan sebenarnya... :D

CikGu Ma said...

assalamualaikum...
errmm...perempuan adalah senjata syaitan..tengok serangan yahudi ke atas orang islam..."rosakkan wanita, maka rosaklah Islam"

persentuhan lelaki dan wanita dalam keadaan darurat????

fuad ansari said...

pernah baca satu buku:

Sesungguhnya mereka hanya ingin menikmati kecantikan wajah dan kemolekan tubuh serta merdunya suaramu. Bila hal itu hilang darimu maka mereka pun pasti meninggalkanmu, seakan-akan engkau adalah sebuah barang yang sudah habis masa berlakunya.

(",)

~PENCHENTA~ said...

Susah betul ye nak cari iklan yang tak ada perempuan? Haihh~

Pencari ALLAH said...

Iklan bagaikan menjual perhiasan dunia.

delarocha said...

wanita memang selalu jadi pelaris iklan.. ada sekali dulu tgk iklan tayar kereta dalam majalah n di sebelah tayar ada perempuan sexy...



apa kena mengena?

iyan shazlind said...

salam sar,
lamanya tak update blog & lawat sar..:)

wanita hiasan dunia..tu sebab kadang2 ada yg tersalah tafsir dgn anggap cantik wanita hanya dinilai pada luarannya tapi cantik wanita pastinya lebih bermaksud kepada kecantikkan dalamannya budi pekerti bahasanya :)

Cik Gee said...

paling melampau iklan AXE kan? sampai kena banned.

s a r said...

#kakzakie

inshaAllah. sentiasa beringat. takmo la menyesakkan lagi ruang panas tu. nauzubillah..

#syuhadaadros

hee. betul. tv alhijrah je. kalau dah channel hiburan, memang belambak la segala yang tidak diingini. :)

#encik askura.

amboi... takut saya baca ayat kamu tu. bukan main lagi menusuk hati. :D

s a r said...

#cikguma

waalaikumussalam.
erm, tu sebab soalan saya dulu ada tanya kenapa ada diskriminasi kak. hmm.. bukan diskriminasi je, manipulasi kaum hawa pun ye jugak sekarang ni.

#encik fuad

thanks for sharing encik fuad. sangat bermakna. :)

segalanya semantara kan... :)

#cik PENCHENTAQU

agaklah... dah nama pun untuk keuntungan kan. makanya, banyaklah yang tidak2 dari yang betulnya.

s a r said...

#pencari Allah.

dalam kita sedar dan tak sedar kan.. :)

#encik delarocha.

hakikatnya begitulah. tu dalam majalah. ada je saya tengok kedai kereta letak sign board kedai dia gambar perempuan seksi dengan tayar. apakah?? hee.

s a r said...

#cik iyan.

waalaikumussalam.

haah. lama sekali kamu. last saya ke blog kamu pun tak silap pasal your mum. right?

erm, itulah yang sebenarnya. tapi kita hari ni mana nak nampak tu semua. yang luaran biasanya lebih penting. dengan erti kata lain, yang jelas di mata lebih bermakna dari yang terlindung. :)

#miss gee

erm... tak taulah nak jadi apa sekarang ni. banyak je iklan yang langsung tak menarik pun. hmm..