Friday, August 12, 2011

Sesaat pun tak bertangguh

Assalamualaikum....


Bila Izrail datang memanggil
Jasad terbujur di pembaringan
Seluruh tubuh akan menggigil
Terkujur badan dan kedinginan
Tiada lagi gunanya harta
Kawan karib sanak saudara
Jikalau ada amal di dunia
Itulah hanya pembela kita
Janganlah mahu disanjung-sanjung
Engkau digelar manusia agung
Sedarlah diri tahu diuntung
Sebelum masa keranda diusung
Datang masanya insaflah diri
Selimut putih pembalut badan
Tinggal semua yang dikasihi
Berbaktilah hidup sepanjang zaman
Bila Izrail datang memanggil
Jasad terbujur di pembaringan
Seluruh tubuh akan menggigil
Terkujur badan dan kedinginan
~selimut putih




~diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud;


“Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari."

Maknanya kan, lebih kurang tiap 20 minit Malaikat Izrail datang jenguk kita la kan... SubhanaAllah... 

Tiap yang bernyawa pasti mati (3:185)


p/s- abah selalu pesan. Suruh solat jangan nak cakap "sekejap la, kejap lagi laa.., tunggulah kejap..." Dia kalau nak tarik nyawa tu, takdanye "sekejap la, kejap lagi laa..., tunggulah kejap.." ~uhuu.. :D



* ni memang macam entry carik pasal ni. Entah kenapa. maaf!
astaghfirullahal'azim...

have a blessed ramadan
insyaAllah 
:)

25 comments:

liyana said...

selalu ckp cmtu kat adik klu die kte kejap2..hehe

Asakura said...

Knpa tiba2 entri nie entri cari pasal?

s a r said...

*cek liyana

~eheh. gud2. kadang2 cara camtu je dapat ingatkan anak2 kecil ni. :D


*encek askura>
~eheh. cari pasal di hari jumaat plus mood unstable. ~uhuu

zue said...

perkataan 'kejap lagi' lah yg selalu anak2 kzue ucapkan bila disuruh sembahyang.

selalu ckap kat anak2..tgh ibu dan ayah ada lagi lah selalu diingat2kan suruh smbhyg esok klu dah x ada..x adalh dgr ibu bebel2 lagi pasal smbhyg.

dwaty said...

thanx.... suka sangat... saya pun tergolong dalam 'sekajap tu'... huhuhu

Mohamadazhan.com said...

selalu tangguh..mati tak kan ditangguh...takut...moga Allah memudahkan segala urusan dunia dan akhirat =)

hani@debumelukut said...

jap, nak hayati senikata lagu nasyid ni..kejap yerrrr...

sasha rahmat said...

sekejap lah sekejap lah tu dulu masa kk cha anak dara rajin ler gitu..abah kk cha kata suruh solat nnt kejap klu suruh mkn x pulak kata nnt kejap..hehehe:))

delarocha said...

jangan bertangguh.

s a r said...

*kakzue

saya dulu time budak2 pun sama jugak kakzue. ~uhu. dah kene brainstorming baru nak buat. dah kene bebel baru nak buat.

betullah kakzue. siapa lagi nak ingatkan kalau mak ayah kan. kalau dah takda nanti, tak taulah apa pula yang jadi kalau takda orang nak ingatkan. insyaAllah. dari sekarang diingatkan, akan kekal dalam ingatan, insyaAllah kakzue. :)

s a r said...

*cek dwaty

~eheh. sama2 kaseh. dulu saya pun camtu gak. nak ikut kepala sendiri je kan. uhuu. takpa, selagi diberi kesempatan waktu, kenapa tidak kita berubah kan. :)


*encek azhan

InsyaAllah. semoga diberi lagi peluang dan ruang InsyaAllah.


*cek hani

:) sila2. insyaAllah dapat memberi peringatan kepada kita.

s a r said...

*kak cha

~eheh. kak, sama ler saya pun camtu gak kak. uhuu. ikut suka hati je dulu. abah saya pun selalu compare dengan bab makan jugak. dia kata kalau bab makan, bukan main lagi lumba2. bab bersolat, lemaw je sume. hee :D


*encek delarocha

absolutely! :D

fuad ansari said...

kalau dah sampai ajal, pokok yang teguh berdiri pun boleh tumbang dan menghempap diri..

menakutkan kalau mati tiba2 dan tak cukup persediaan..

astaghfirullahal 'azim..

s a r said...

yup, betul tu encek fuad. semua diluar jangkaan dan kita langsung takkan sedar.

SubhanaAllah. waktu tu memang tak boleh dibuat apa dah. Pintu taubat dah ditutup sama sekali. astaghfirullahal'azim.

Wan said...

hi cik sar :)

insaf bila dgr lagu selimut putih tu..

betul..mati tu dh tertulis..bila..bagaimana..hanya Allah yg tahu..kita perlu persiapkan diri kita sebelum dipanggil Allah swt kembali :)

skang ni tanya diri kita..apakah kita dh siap tuk mati..apa jwpn kita..

smoga Allah ampuni dosa kita semua :)

iyan shazlind said...

dulu2 time kecik mak&ayah lind pun cakap benda yg sama kalau kitaorg adik beradik cakap jap2 time disuruh solat...tp kalau ayah yg cakap confirm tak byk kali la kitaorg cakap jap2 sebab ayah garang..hehehe

s a r said...

*encek wan

hi encek wan :)

hm.. tu la tu.. rasa tak terjawab pula persoalan tu. sedia atau tidak. tidak boleh tidak kita kena sentiasa dalam bersedia kan.

insyaAllah. semoga sentiasa di bawah keredhaanNya. InsyaAllah. :)

s a r said...

*cek iyan

~eheh. memang kebanyakan anak2 sume takut dengan ayah kan. sama la dengan saya pun. abah sindir sikit je. terus je masing2 gerak. tak banyak soal dah. hee..

nobody said...

Salam dear ")

rindu kamu sayang ^^
pilu bace post kamu ni
insaf mengenangkan 2 hari ni
nakal cket

:(

ntah nak buat guano
baru istiqmah ja, jatuh balik
sedey lah dear :(




erm...
tapi tak bley putus asa kan?
insyaAllah akan terus usaha :)

*lagu blog kamu pun best


take care dear ^^

s a r said...

waalaikumussalam dear :)

laa.. kenapa nakal tu? apakah yang telah kamu lakukan? ~lepas ni takmo nakal2 ok! ;D

ingat tak kamu punya entry tentang graf tu? add pasang surutnya kan. macam keimanan hati juga. lagi2 kalau hati manusia ni mudah rapuh.

alhamdulillah kepada mereka yang cekal dan sentiasa memantapkan iman dalam diri agar bila jatuh, mudah sekali untuk bingkas semula.

tapi untuk jadi seperti itu kita kena kuat dan terus kuatkan hati. jika tak, lambat untuk naik semula dan mungkin juga kita akan semakin malas untuk bangun. janganlah macam tu dear. i know u can do it! keep it up dear.

May Allah bless u always. InsyAllah.

sama2 la dear kita berusaha. ganbatte!

kamu pun take care juga ye. all the best! :)rindu kamu juga.

Pia said...

"jangan bertangguh,jgn nak kejap2..anak2 akk selalu macam ni..haishh..agaknya akk dulu2 pun macam tu kot..tp budakkan,apa yg diorang tau,kalau bab makan,cepat pulak,haha..akk selalu bebelkan anak2.."

s a r said...

~eheh. akak. anak kecil tak memahami lagi apa kepentingan ni semua kak. mereka buat atas apa yang kita suruh kan.

samala macam saya dulu jugak kak. hee. :D

Kakzakie said...

Kalau dah nama budak tu Sar mesti perkataan kejap ma/pa... Tak kiralah solat atau apa juga....

p/s: Tetiba kakak nak bernasyid pulak....dulu femes masa kakak kecik2 nasid ini...

s a r said...

~eheh. ye kak. betul tu. sama la saya masa dulu tu. anak2 kecil memang tak cukup faham tu suma.

p/s- eheh. lagu lama kan. kekadang mengimbau kembali kenangan lalu. :)

Cik Gee said...

jangan bertangguh.. betul tu...