Thursday, December 15, 2011

Amboi mulut kaw dik!

Assalamualaikum...

PERHATIAN : Realiti hari ni yang harus ditelan dan dicerna oleh ibubapa dan bakal ibubapa dala mendidik anak-anak.

"weh, cuba tengok perempuan tu. rasa macam nak bawak masuk dalam bilik!"

"hoi! mulut kaw!" ~tegur kawan yang lain

~ceritalah pasal haiwan ke tumbuhan ke... :D

APAKAH????

Rasa 'terharu' sungguh Cik wiwi dengar! Umur 10 TAHUN kot cakap benda tak tercapai dek akal nih! Macam mana tu? Nak salahkan siapa ni budak sekecik tu dah pandai nak sebut benda2 yang bukan untuk umur dorang. Kalau negara luar tu maybe dorang dah biasa agaknya. Ni negara kita. Melayu pulak tu. Islam lagi... Astaghfirullahala'azim.

Mungkin cik wiwi yang salah tafsir atau juga mereka ini memang maksudkannya pun aku kurang pasti. Tapi rasanya, dari segi ayat penyata yang keluar, amatlah dapat dicerna oleh orang dewasa sedewasa cik wiwi untuk mentafsirnya. Astaghfirullahal'azim...

Rasa ngeri je dengar perkara2 yang tak sepatutnya keluar dari mulut budak sekecik tu. Macam dah takda benda lain nak cerita. Tu belum lagi masuk bab2 mengeluarkan perkataan2 yang 'terlebih' senonoh di pendengaran. Astaghfirullahal'azim...

Yang bertambah problem pulak, girl2 sekarang ni agak sama mengerikan. Boleh terkeluarlah biji mata bila ada yang pakai seperti pakaian mandi ketika di tempat awam. Tanpa rasa bersalahnya berpakaian begitu. Allahuakbar! Speechless terus cik wiwi tengok. Mata2 si kacak pula bukan main seronok. Tak cukup sekali, berkali2 pula tolehnya. Astaghfirullahal'azim. Jauhi.. jauhi.. jauhi..penyakit akhlak begitu.

"wanita hari ini lebih banyak bertelanjang walaupun mereka berpakaian." ~ni one of the tanda2 kiamat yang telah pun dan sedang galak berlaku di dunia kita ni.

MashaAllah... jauhi jauhi jauhi.. lindungilah kami ya Allah...

12 comments:

Cik Gee said...

budak2 skang makin advance.. dah tak lama la ni....

Pencari ALLAH said...

:)

fuad ansari said...

sy pernah beli henfon 2nd hand dari seorang budak melayu.. budak2 sekolah menengah.. (taknak pun, tapi beli jugak la..)

lepas tu, bila bukak henfon tu punya massage inbox, punya dahsyat ayat dia berbalas msg dengan gf dia.. aduyai.. tak sanggup nak ceritakan.. berani sungguh depa ni...

Wan said...

hi cik wiwi :)

Asakura said...

sar=cik wiwi ke? :D

ish3, budak 10 thn ckp mcm tu mmg ada masalah la tu samaada dari segi didikan ataupun persekitiran @pun terpengaruh dgn cerita2 movie melayu...maklum la, movie melayu skrg kan box office je sbb cerita "menarik"...ahahha

ghost writer said...

cetanya orang di sekeliling dowang..mesti orang2 yang terdekat gak yang bagi pengaruh macam tuh.

s a r said...

#cik gee

nauzubillah.. semoga ianya menjadi peringatan kepada kita semua. :)

#pencari Allah

:)

s a r said...

#encik fuad

hmm.. ngeri kan? macam dah out of control semua ni. tu belum lagi kes budak darjah 4 dah sibuk nak couple. seriau dah.. semoga encik ramli dapat menjadi contoh dan tauladan yang terbaik buat isteri dan anak2 kelak. inshaAllah. :)

#encik wan

Hi encik wan! :D

s a r said...

#encik askura

ahaha. cik wiwi ikan putih tu ha. ehehe.

mungkin jugakla kan encik. selalu benda2 macam ni la sebenarnya pengaruh sekeliling jugak. tempat tinggal persekitaran dorang. takut je dengar sebenarnya.


#encik ghost

one of the factors rasanya. yang paling hampir yang sebenarnya lebih mempengaruhi kan..

dwaty said...

ya... lindungilah kami ya ALLAH...

delarocha said...

budak budak skrg ni dah advance

s a r said...

#cik dwaty

inshaAllah. aminn. :)


#encik delarocha

yup. menakutkan la jugak. tak tau akan datang macam mana pulak kan,..