Thursday, May 19, 2011

Mudahnya Istighfar

Assalamualaikum :)

Untuk melakukan yang tidak disukai Allah memang senangkan. Begitu jugalah Allah telah memudahkan jalan manusia untuk kembali bertaubat kepadanya. Susahnya adalah untuk menunaikan dan melaksanakannya. Allah memudahkan dan Islam tidak menyusahkan. Dengan beristighfar cara paling mudah untuk mencuci dosa.


Maksudnya:  
Aku minta ampun daripada Allah yang tiada tuhan yang berhak disembah melainkanNya, yang hidup dan yang menguruskan makhlukNya dan aku bertaubat kepadaNya.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:

Wahai manusia, bertaubatlah kamu kepada Allah. Sesungguhnya aku bertaubat kepadaNya setiap hari 100 kali.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ وَاسْتَغْفِرْ لِذَنبِكَ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مُتَقَلَّبَكُمْ وَمَثْوَاكُمْ

Oleh itu, maka tetapkanlah pengetahuanmu dan keyakinanmu (wahai Muhammad) bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah, dan mintalah ampun kepadaNya bagi salah silap yang engkau lakukan, dan bagi dosa-dosa orang-orang yang beriman - lelaki dan perempuan; dan (ingatlah), Allah mengetahui akan keadaan gerak-geri kamu (di dunia) dan keadaan penetapan kamu (di akhirat). 
(Muhammad:19) 

~ingatan tersangat untuk diri ini. astaghfirullah...kuatlah hati.. 

21 comments:

nobody said...

Assalamualaikum dear :)

alhamdulillah
tengah cuak2 nervous nih
nak mula sem akhir

bace post awak
rase alhamdulillah
benar, betapa Allah dah mempermudah
tinggal nak buat je

thanks sayang sbb ingatkan :)
muga kita sama2 kuat
amin...

hansuke said...

salam.

lama tak sembang ngn ko, sihat ke?:)

hm..thanks for sharing, kadang2 kita ni perlu untuk diingatkan oleh orang lain, kadang2 aku pon sedih dengan diri sendiri sebab banyak sangat berdosa. astarghfirullah.

pape pon, tabahkan hati ko beb. take care.

s a r said...

cek nobody>

waalaikumussalam.

alhamdulillah. sama2 kaseh dear :)
untuk ingatan bersama.

kita manusia ni, selalu je lupa kan. diri ini pun, kadang2 sama terlupa. lepas tu sedih sendiri. ~uhu.

InsyaAllah. sama2 jadi lebih kuat. gud luck kamu ya. :)

s a r said...

encek hansuke>

waalaikumussalam.

hi beb! ~teruja terlebih sebab dah lama tak nampak kaw meninggalkan kesan di blogku ini. :p
alhamdulillah. biasa je.
kaw sangat khusyuk kerja and study sekarang kan. :)

alhamdulillah. most welcome beb. untuk ingatan bersama. ~lagi2 aku yang cepat lupa ni. Astaghfirullah..

hm. tu la. aku pun. kadang-kadang terlepas jugak beb. lepas tu, sedih sendiri. rasa dah banyak sangat buat dosa. astaghfirullah.. semoga diredhaiNya.

InsyaAllah beb. berusaha gigih ni :)
kaw pun take care jugak.

anyway thanks sebab sudi lihat jenguk blog aku. ~uhu..

Piasara said...

"Assalamu'alaikum sar..smga sentiasa ceria dan gembira...syukur pd Allah sbb kurniakan kesihatan yg baik pada kita kan...Mmg senang nak beristighfar..tp perkara yg mudah tu la manusia senang lupa..ingatan utk akk jugak.."

nicksuhailee said...

assalamualaikm..alhmdulilah..terima kasih awak sbb dgn cara ni,kita saling ingat-mengingati ..
ingatan untk sy yg sering alpa..

s a r said...

kakpiasara>

waalaikumussalam kak.
InsyaAllah akan sentiasa riang ria ceria menerima apa jua dugaanNya :)

yela kak. Alhamdulillah. selagi masih ingat, kita beringat. ingat mengingati. InsyaAllah.

LUPA memang dah jadi penyakit manusia kak. time lupa tu la mudah aja nak buat benda yang dimurkaiNya. astaghfirullah..

~diri ini pun kadang2 terbabas gak kak. sedih!

s a r said...

nicksuhailee>

waalaikumussalam.

eh kamu! thanks sebab sudi datang ziarah blog tak seberapa ni :)

alhamdulillah. untuk ingatan bersama. manusia sering lupa kan :)
~termasuklah yang membuat entry ni. ~ehe

thanks for comment. please come again! :p

ratukasih said...

Assalammualaikum...

akhirnyer dpt gak aku post komen disini...... thnkz... terasa betapa kerdilnyer diri nie....... dosa semakin bertambh........

s a r said...

waalaikumussalam cek.

~eheh. tahniah tahniah kerana berjaya letak komen anda di sini. :p

sama2 la kita ingat mengingati beb. aku pun. dah terasa berat je.~berat badan.wohaa..

dosa pun banyak tak terbayar ni. astaghfirullah..

ratukasih said...

btul tu......... terasa berat jer bahu kiri aku nie....

s a r said...

sama2 kita beringat. InsyaAllah. :)

Kakzakie said...

Assalamulaikum sar,

Istighfar itulah yg kakak baca setiap kali hendak memulakan doa selepas solat. Juga sebelum membaca suroh Yaasin.

Moga sar bahagia....

s a r said...

waalaikumussalam kakzakie :)

hm, alhamdulillah. itu yang sebaiknya. dengan istighfar kita lebih ingatkan Dia.

thanks kak :)InsyaAllah
kakak dan keluarga juga :)

liyana said...

nice entry...
thanks...

s a r said...

most welcome :)

untuk ingatan bersama.
thanks to be one of my followers :)

Mutiara Bernilai said...

Salam s a r,

alhamdulillah,
moga2 yang mudah itu, mudah juga berada di lidah..

terima kasih dear.
sama2 kita usaha ya!


syg slalu~

Nur Adila said...

Assalammu"aliakum..
Salam Ziarah / Salam perkenalan..
Banyak yang ana boleh share dari blog nie..
Sama-sama kita mendakhwah sahabt-sahabt kita dengan cara kita..
nice blog good job..

Terima kasih ye kerana sudi ziarah blog ana yang tak seberapa nie..
http//:hanidila.blogspot.com/

s a r said...

miss pearl>

waalaikumussalam.
alhamdulillah.
semoga kita sama2 beringat dan akan sentiasa ingat. InsyaAllah.

sama2 kaseh sayang selalu :)




cek nuradila>

waalaikumussalam.
~uhu. malu saya. blog tak seberapa ni. blog kamu pun saya suka. makin banyak baca, makin banyak tak tahu.
~uhu, sedihnya.

terima kasih juga sebab sudi jadi follower saya.
Alhamdulillah. banyak lagi yang perlu saya baiki.

thanks again :)

MindaMalay said...

Tumpang baca...

Beristigfar tu menunjukkan bahawa kita masih waras...

s a r said...

:)

betul.
terima kasih :)