Thursday, November 1, 2012

Moh tinggikan IQ ;)



Assalamualaikum :D ~ entry sesuka hatinya.

kata Datuk Dr. Fadzilah Kamsah, lebih kurang macam ni bunyinya:

"orang yang menulis menggunakan bahasa yang salah, perkataan yang salah, shot form yang salah adalah menunjukkan orang yang cuba merendahkan IQnya sendiri."


**********************



~almaklumlah. terlebih canggih semuanya sekarang ye tak? 

Almaklumlah, aku antara yang agak suka komplen bila sesuatu perkataan yang dibaca, aku tak faham sebab "tinggi" bebenor bahasa yang digunakannya.

Maka sahabat kalian, moh kita rajin-rajinkan diri menaip/menulis perkataan penuh biar orang yang baca faham. Jarang kita menulis/menaip untuk simpanan sendiri melainkan tetap punya keinginan orang lain baca hasil penulisan kita :D tak payahlah pedulikan 'orang lain' kata kita ni skema ke apa ke..OKEY! ~peace ~ :)

8 comments:

kiki said...

saranan yang bernas

Kakzakie said...

Kalau perhatikan kakak punya style tidak ada yang short-short atau apa. Tidak pandai sebenarnya sebab itu kalau mahu sms kakak pun kena berhati-hati kadang kakak tak faham terus kakak telefon balik.

Anak kakaklah biasa macam tu.

fuad ansari said...

tiba2 sy teringat kata2 pensyarah sy, apabila kita mencampuradukkan bahasa melayu dan bahasa inggeris, kita tidak akan mahir dalam kedua2 bahasa2..

jadi, jika nak cakap bahasa melayu, bercakaplah sepenuhnya.. dan jika hendak bercakap bahasa inggeris, cubalah bercakap sepenuhnya.. (",)

Pencari Allah said...

Assalamualaikum cik Sar apa kabar? :)

s a r said...

kiki>

:)

kakzakie>

assalamualaikum kakzakie. :)

saya perasan akak punya penulisan. semua ayat penuh. kadang-kadang ayat formal pun ada.

orang-orang muda sekarang kak. memang banyaknya macam tu, kadang-kadang saya sendiri tak faham kalau dah short form sangat.

s a r said...

encik fuad>

*tepuk dahi

tertiba terasa pulak. hohoho

pencari Allah>

waalaikumussalam :)
alhamdulillah.

hansuke said...

moh le cik sar :P

nurul said...

Salam..sar,pekaba..dah lame tak dengar cite ni..-)