Monday, July 16, 2012

Adoi!! siapa baling??

Assalamualaikum -_-

"Kak, kalau saya dapat kerja tu, gaji dia takda la banyak kak. Sikit je."

"Okay apa. Kerja dengan budak-budak ni, lagi best s a r. Dapat ajar kita jadi lagi sabar. Gelak selalu.. tak kiralah gaji tu banyak mana s a r. peluang jarang datang dua kali s a r. Gaji banyak kalau tak bersyukur, takkan cukup pun s a r..."

Buk! ~ macam ada orang balik batu dekat kepala ni! ~ Adoi!! sape baling oii! 

"~senyum~" walaupun kakak tu tak nampak. ~macam mana aku boleh terlupa konsep syukur nih!!! tu la kaw s a r. S E W E L lagi kepala tu. Nasib batu kecik je. kalau batu besar, mau biul seminggu.. tak sempat jumpa anak-anak kecil. :P

"Terima kasih kak atas nasihat." 

"Sama-sama dear. Tapi lepas nangis, lega kan? :D"

"malu.. dah besaq nangis.." ~ apalah kaw ni s a r. :P

*********



Teringat ada seorang ustazah cakap.

("Niat kita bekerja biarlah betul. Cari rezeki untuk keluarga. Lebih diberkati Allah. Bukan kerja siang malam tunggang terbalik, untuk beli itu, beli ini, beli tu nak kena lagi besar dari jiran, lagi canggih dari office mate. Kalau macam tu, kita bekerja cari rezeki bukan untuk keberkatan Allah la.. lebih kepada keberkatan syaitan la.." )~ oh.. no no no.. 

~_~"

s a r. never give up. take the risk. jangan nangis selalu. ^^,

Allah takkan beri apa yang kita mahukan dalam dunia ni. But, Dia akan beri apa yang kita perlukan aja okey! 

8 comments:

fuad ansari said...

sy boleh katakan begini..

pengusaha taska menginginkan taska mereka dikendalikan oleh orang2 yg berpendidikan tinggi.. tetapi mereka tidak mampu atau mungkin tidak mahu bayar berdasarkan kelulusan tenaga pengajar..

kerana itu, bukan senang untuk kita dapat lihat, anak2 terdidik dengan baik dari tenaga pelajar yg berpendidikan tinggi melainkan ada insan2 yg sanggup berkorban atas nama keberkatan dan kesyukuran..

(",)

Mutiara Bernilai said...

kekayaan tanpa keberkatan, tiada kebahagiaan..

kenikmatan tanpa kesyukuran, tiada ketenangan..


moga Allah suburkan jiwa kita dengan syukur. Kerana 'syukur' adalah pintu untuk kita mendapat 'syukur' 'syukur' yang lain..percayalah! :)

the malay male said...

yg penting niat.

gaji besar pun kalau tak berkat susah gak. hati tak tenteram.

hansuke said...

ahah~ sar kuat nangis :P

ape la ko ni, dah dapat kije, menangis pulak, takda kije tak nak nangis pon..hehe~

kalu dah rezeki kat situ, pergi je dulu, atleast dapat la duit sikit2 nak raya nanti kan? :)

sambil kije tu, apply la kije yang ko nak. pengelaman kije tak semestinya pada bidang yang ko minat. bidang lain pon kite bole dapat gak ilmu tertentu.

macam aku dulu pon. pernah kije sebagai promoter kat jusco. saja nak amik pengelaman. lepas kije memang banyak la aku belajar. terutamanya, cara melayan customer, kena banyak bersabar dengan kerenah dan sebagainya.

pape pon, good luck tuk ko sar. rezeki Allah kat mana2. inshallah :)

s a r said...

hansuke>

salam encik.

sapa kata dapat. aku takde tulis pun dapat, hihi.

test je. aku kena pegi try dulu. if, okay, barulah dia ambik. :D

walaupun hanya try, tapi aku takut. ahah. ~takut dengan budak2? ahah. tak patut sungguh! :P

p/s- menangis puas dah.. sampai dah takda hati nak nangis. :P semalam je, s e w e l sekejap. :D

s a r said...

the malay male>

itu seharusnya.
sebab tu jugaklah orang kata,
"jangan ingat semua orang kaya hati senang." :)


miss pearl>

lamanya tak nampak dia. ;)

inshaAllah.

cuma mungkin sebab terlalu mengharapkan yang lebih, yang sikit kita buat tak nampak kan. :)

terima kasih atas ingatan. :)

s a r said...

encik fuad>

pentingnya ikhlas dan niat dalam mendapatkan rezeki kan. :)

KY said...

betul tu, yang penting niat kita

tak pe lah kita bermula dari bawah katakan..