Wednesday, June 13, 2012

Damba Syafaat!

Assalamualaikum :')

~amaluddin (2009)


Sabda Nabi SAW: "Barangsiapa yang membaca satu huruf dari kitab Allah, maka baginya satu kebaikan. Dan satu kebaikan (digandakan) dengan sepuluh kebaikan seumpamanya. Tidak aku katakan 'Alif Lam Min' itu satu huruf akan tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf san Min satu huruf." (Riwayat at-Tarmizi)

Sabda Nabi SAW: "Bacalah olehmu akan al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat memberi syafaat kepada pembacanya." (Riwayat Muslim)

Sabda Nabi SAW: "Sebaik-baik ibadat umatku adalah membaca al-Quran." 
(Riwayat at-Tarmizi)



13 comments:

Kakzakie said...

Seterusnya generasi al-quran bukan ada al-quran utk dijadikan barang hantaran, hiasan almari, hadiah dan seumpamanya.

Bacalah walau satu muka surat tak lama mana pun...

fuad ansari said...

yup, ramai yg berfikiran dah khatam, boleh terus tutup quran..

byk kali jugak dengar, kurang2 kena khatam 2 kali setahun.. kalau tak, takut2 nanti di akhirat al-quran buat tuntutan yg kita tak tunaikan hak al-quran...

dan sy rasa, tidaklah ada satu kitab/buku pun di muka bumi yg mampu dihafal sepenuhnya(setiap bait tanpa ada sedikit pun berkurang), melainkan al-quran..

subhanAllah.. (",)

s a r said...

kakzakie>

boleh sentap sapa yang baca komen akak ni. (yang beli al-quran memahal untuk jadikan hantaran then langsung tak berusik jadi hiasan almari) :)

terima kasih kak atas ingatan :)

s a r said...

encik fuad>

sangat betul! subhanaAllah.

memang takda satu buku pun yang kita boleh hafal setiap baitnya mengikut apa yang tertulis melainkan Al-quran!

~lagi2 kalau nak exam. kalau boleh nak hafal satu buku. tapi payah je nak melekat setiap perkataan yang ada. kalau ada lekat pun ayat tu tak sebijik dengan yang tertulis kan. :)

Al-quran lain... macam mana kita hafal ayatnya, macam tu jugalah yang keluar. tak boleh nak ubah2 ayat2 tu kan. :)

delarocha said...

kena baca walaupun sepotong ayat kan kan kan

s a r said...

betul betul betul :)

ϟ Zeera AzZahra said...

apatah lagi org yg x taw membacanya langsung kan.. :(

gerai sabila said...

Terangilah rumahmu dengan shalat dan membaca al-Quran.

nice posting... salam kenal dari kami. kunjungi balik yak....

Wan said...

Salam cik Sar..

lama tk jengok blog ni..

betul tu..mmg rugi kalu kita tak pernah baca Al Quran..

kadang2 tu kita ni..Fesbok ke..blog ke bole plak bukak slalu..tapi nk bukak dan baca Al Quran tu mcm susah sgt kn..hihihi ;)

nurul said...

Salam.
Sar,ke mana menyepi..aku ada masuk satu blog ni bagus juga,nampak santai tapi bermanfaat.Ko cube baca tajuk ni,best-->> http://keretamayat.blogspot.com/2012/04/isteri-cantik-pun-kena-cerai.html

s a r said...

nurul>

waalaikumussalam. hi weh. ada je la. cuma hibernate. :P

blog tu lama gak aku follow beb. memang menarik. tuan punye blog open menulis. dan paling syok bila baca ruang komen. selalu dapat feedback bagus punya. antara blog paling bagus jugak la.

s a r said...

encik wan>

waalaikumussalam. amboi encik wan. ke mana hilangnya. dah kahwin la tu dengan cik bunga. tu yang senyap je kan kan kan :P

ahah. sangat betul! blog/fasebuk boleh ngadap sampai lebam bijik mata, takkan sehalai paper tak boleh nak baca kan. hee

s a r said...

gerai sabila>

peringatan bersama :)
terima kasih sudi ke mari.

Zeera>

sayang sangat... :'(